top of page
Search
  • rekaarva

„Sauna is not a luxury in Finland, it’s a necessity.”

Updated: Mar 25, 2022

Néhány bejegyzéssel ezelőtt tettem pár ígéretet, az egyik hogy kipróbálom az eredeti finn szaunát. A lakáshoz, amit bérlek, jár heti egy óra szaunaidő, amit foglalás után ingyenesen igénybe lehet venni, ezzel a lehetőséggel először kb. három hete éltem, és talán az sokat elárul, hogy azóta mindig kihasználtam ezt a heti egy órát. :D


Az általam meglátogatott szauna egy pici, egyszemélyes kis helység, ellátva egy magasabban és egy alacsonyabban elhelyezett ülőalkalmatossággal. Kinézetre teljesen tradicionálisnak mondanám, de annyira cuki, hogy csatolok is róla egy képet.

Szerintem mindenki blogján (vagy máshol), aki hosszabb-rövidebb időt Finnországban tölt, megtalálható egy olyan poszt, ami arról szól, hogy hogyan is használják a finnek a szaunát, mik a szokások. Szerintem ez ilyen kötelező elem, szóval most egy kis összefoglaló következik. A mi közös használatú szaunánk helyiségében is kihelyeztek egyébként egy útmutatót, ami segít, hogy a maximumot hozzuk ki az élményből, szerintem ilyen a legtöbb helyen szintén van, szóval nem kell tartani attól, hogy nem fogod tudni, hogy mit kell csinálni. (Na nem mintha amúgy agysebészet lenne.)


A folyamat a következő:

Levetkőzöl, letusolsz, majd a törcsiddel bemész a szaunába, meglocsolgatod vízzel a forró köveket, 10-15 percet (max) bent vagy, majd kijössz és lehűtöd magad zuhannyal vagy úszással (vagy ha nagyon azonosulni akarsz a helyi kultúrával, akkor hóban fetrengéssel) éppen azzal, ami az adott helyen elérhető. Javasolt, hogy a lehűlés folyamata is legalább 10 perc legyen. Aztán ismét visszamehetsz izzadni, majd lehűlni. A folyamatot annyiszor ismétled meg amennyiszer jól esik. Vagy esetemben annyiszor, amennyi egy órába belefér.


A szaunahasználatnak Finnországban van néhány „szabálya”, egyfajta etikett, amiről jó, ha tud az ember:


# Bárki, aki a szaunában van locsolhat vizet a kövekre (minél gyakrabban locsolják, annál melegebbnek érezni a hőmérsékletet).


# A finnek általában fürdőruha nélkül használják a szaunát, meztelenül egy törölközővel.


# A legtöbb helyen van külön szauna nőknek és férfiaknak, ahol viszont koedukált, ott mindenképp elvárt a fürdőruha vagy legalább a törcsihasználat.

# Nem tilos beszélgetni a szaunában, viszont a finnek általában elég csendesek. (Ki gondolta volna?)


# Ha másokkal egyidőben használod a szaunát és gyorsan tervezel távozni, akkor az ajtóhoz közel ülj.


# Általában 70-80 Celsius fok körül van bent a hőmérséklet, de a helyiségen belül több szintre lehet ülni, minél magasabban vagy annál melegebb van, ha meleged van ülj lejjebb. (Életem tanácsa, tudom.)


Nagyon szupernek tartom, hogy van lehetőségünk rendszeresen szaunázni, tényleg megnyugtatja az ember idegeit és hagy bennünk egy kellemes érzést. Otthon, Magyarországon nem hinném, hogy sokan vannak, akik rendszeresen szaunáznának, itt viszont ez abszolút a mindennapok része, szinte már szükségszerű, ezért is választottam címnek, azt amit. Tök jól kifejezi az itteni szauna-kultúrát.


Helsinkiben egyébként van egy public szauna, ahol lehűlni egyenesen a Balti-tengerben lehet. Szerintem kicsit vad, de biztos nagy élmény. A hely neve Löyly, én mindenképp ki szeretném próbálni, ha arra járok.


Ha a fent leírtakon túl további érdekességeket szeretnétek olvasni a szaunázásról, ajánlom herfinland oldalát. Érdemes lehet rákukkantani. 😊

13 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page