top of page
Search
  • rekaarva

Egy utolsó utazás – Oslo

A vizsgáimmal és a beadandómmal végezve, egy utolsó erasmusos kalandba vágtam be. Másodmagammal elrepültem felfedezni a norvég fővárost. Azért esett a választásom erre a városra, mert Oslóról sem gondolnám, hogy tipikus turistacélpont lenne, főleg májusban, de számomra olyan hely, amit meg kell néznem. Bíztam abban, hogy így a tavasz végéhez közeledve már kellemes időben, de nyugodt körülmények között tudjuk felfedezni a várost. Norvégia ugyan nem EU tagország, de a magyar személyi igazolvány elegendő a beutazáshoz és úgy, mint Magyarországon, itt sem kértek semmilyen Covid-igazolást, így semmilyen extra előkészületet nem igényelt az utazás megszervezése.


Ugyan csak egy néhány napos kiruccanásról van szó, mégis igyekeztünk a lehető legtöbb mindent megnézni. A szállásunk közel volt a belvároshoz így nagyon tömegközlekedni sem kellett, ugyanis a lényeges (és látványos) pontok többnyire a belváros közelében helyezkednek el. (De állítólag a tömegközlekedés is nagyon jól szervezett.)


A Oslóban kicsit kevesebb, mint 650 ezren laknak, ami összehasonlítva Budapesttel, rendkívül csekély létszám, ezt az autók mennyiségéből, a zajszínből és a város tisztaságából is lehetett érzékelni. A norvég fővárosról az első benyomásom az volt, hogy sok a Tesla, nagyon nyugis és tiszta, de sajnos nagyon drága is. A házak nagyon szépségesek, jól össze van rakva a város, na. Nekem nagyon tetszett, de simán előfordulhat, hogy a szemeszter végére kicsit elfogulttá is váltam az északi országokkal és városaikkal kapcsolatban, ha valaki esetleg így érezné, lehet benne némi igazság. 😊


Az alábbiakban írok kicsit részletesebben arról, hogy merre jártunk:


Royal Palace & Garden

Az oslói királyi palota a norvég uralkodói család hivatalos székhelye. Sajnos többnyire nem látogatható, azonban a körülötte elhelyezkedő parkban szabadon lehet sétálgatni vagy végignézni az őrségváltást. Nagyon szépséges, tulipánokkal és orgonával körülvett zöld területről van szó, ami egyben a kezdete (vagy a vége) Osló főutcájának a Karl Johans utcának.

Aker Brygge (kikötő)

Ezt kellett volna a végére hagynom, mert számomra ez volt a legkedvencebb része a városnak, egy elhagyott hajógyár köré építették ki ezt a területet, tele kávézókkal, éttermekkel, bárokkal. Szerintem a város szíve is itt dobog. Csodás, új, modern, sok ablakos épületekből áll az egész rész és ráadásul víz mellett van, ami nekem már önmagában elég lett volna ahhoz, hogy imádjam.

Astrup Fearnley Modern Művészeti Múzeum

Modern és kortárs művészetek kedvelőinek kötelező. Az Aker Brygge partján helyezkedik el, jó nagy, nem lehet eltéveszteni és nagyon izgalmas a kiállítás.

Vigeland Szoborpark

Amikor keresgéltünk, hogy mit lenne érdemes megnézni, a Királyi Palota mellett ez a park volt, amibe mindenhol belebotlottunk, azt írták, hogy ikonikus, és a leghíresebb turistalátványossága Norvégiának. Ezen felbuzdulva rákerült a megnézendők listájára. Mivel nagyon dicsérték elég nagy várakozásaim voltak a parkkal kapcsolatban, aztán a katarzis valahogy mégsem jött el. Az egyedi szoborparkot Gustav Vigeland 650 szobra és szoborcsoportja alkotja egy hatalmas zöld területen. A park központjában egy, az emberi élet körforgását ábrázoló szoborcsoport áll, középen egy 121 egybefonódó emberi testet ábrázoló monolit toronnyal. A szobrok érdekesek, a parkban szuper jól lehet sétálni, vagy üldögélni, de egy hozzám hasonló, laikus számára nem ez lesz a legizgalmasabb program, ennek ellenére egy-két órát megéri rászánni.

Oslói Operaház

Az Operaház épülete nagyon izgalmas, már-már azt is mondhatnám rá, hogy vagány, még a tetejére is fel lehet sétálni. Aki Oslóban jár, annak muszáj látni. (A kép bal oldalán a Deichman városi Könyvtár található, jobb oldalon az Operaház.)

Jártunk még a BARCODE városrészben (?) is, ami szintén elég jól néz ki. 12 épületből álló épületegyüttesről van szó, amik úgy helyezkednek el, hogy együttesen egy vonalkodót alkotnak, innen a név. Magát a mintázatot mi nyilván nem látjuk, de az épületekért önmagukban is megéri elsétálni erre.

Összességében szuper néhány napot töltöttünk Oslóban, nagyon tetszett, hogy könnyű a várost bejárni és minden utca nagyon csinos. Építészetében a modern és hagyományos/régiesebb vonalak is megtalálhatók, de minden nagyon jó állapotban van és hangulatos. Nincs túl sok látnivalója, de egy két-három napos kirándulást nagyon megér. 😊


R.




9 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page