top of page
Search
  • rekaarva

Egy hét Csodaország (#1)

Azaz a kirándulásunk Lappföldön

ESN Vaasa a Mikulás-faluban

Február utolsó napján, hajnali kettőkor vágtunk neki a csodás Lappföldnek, hogy ellátogassunk Mikuláshoz, északi fényt vadásszunk, rénszarvast etessünk, síeljünk és hogy egyéb hasonló izgiségek történjenek velünk. Erről a fantasztikus élményről fogok most kicsit mesélni. Bár kicsit tartok attól, hogy a száraz leírásom nem fogja visszaadni azt a boldogságot, amit ez az út okozott nekem, mégis bízom benne, hogy egy apró boldogságmorzsa érzékelhető lesz belőle. Ugyan az út hosszú volt, kényelmetlen, de minden lappföldi percért megérte.


Kemi - Snowcastle

Hat óra buszon töltött időt követően reggel 8 óra körül érkeztünk meg az első állomásunkra, Kemi-be, ahol felfedeztük az ottani hókastélyt. Hihetetlen volt látni, hogy mennyi mindent tud az ember jégből és hóból megformázni. Láthattunk szobrokat, figurákat, jégcsúszdát, jégasztalokat jégpadokkal és bejárhattuk a jégkastély minden helyiségét, csinálhattunk fotókat a jégszaunában ülve és befekhettünk a jégágyba is. Izgalmas élmény volt, de itt még nem is sejtettem, hogy ez a megálló csak az előétel ahhoz képest, ami ezután vár ránk.


Rovaniemi – Santa Claus Village

Folytatva az utunkat Rovaniemi felé vettük az irányt. A város két dologról is híres, az egyik, hogy itt lakik a Mikulás, vagyis Joulupukki, a másik pedig, hogy a város az Északi sarkkör közelében helyezkedik el. Maga a Mikulás-falu varázslatos. Nagyon tetszett, ahogy megidézi a karácsony hangulatát, a különböző kis épületekkel, a rénszarvasokkal, a dallamos zenével és persze a havas tájjal.


A faluban üzemel a Mikulás postája is (Santa Claus’ Main Post Office), ahol különleges karácsonyi bélyeggel ellátott képeslapot lehet küldeni a szeretteinknek. Kiválaszthatjuk, hogy most szeretnénk, ha kézbesítenék, vagy várjanak karácsonyig. Két órát töltöttünk el a faluban, de én úgy éreztem, hogy sokkal többet eltudnék ott időzni, végigjárni az összes kis épületet, bámészkodni a szuvenír shopban vagy éppen csak élvezni a csodás, napsütéses időt, ami szerencsére az egész napot végigkísérte. Nagyon imádtam ezt a helyet, a maga gyermeki bájával és szeretnivaló hangulatával igazán kellemes élményként marad meg bennem.


Saariselkä - szállás

Rovaniemi-ből folytattuk az utunkat észak felé. Este hét órára érük el Saariselkä-t, azt a települést, ami a szállásunk helyszíneként szolgált egész héten. Gyönyörű és otthonos kis faházikókban laktunk, amik mindennel fel voltak szerelve, ami csak kellhet, beleértve természetesen a saját szaunát is. A település nagyon csendes és békés volt végig, rengeteg hóval, fákkal, szánkózásra és síelésre alkalmas dombokkal.😊 Egy helyi bácsitól megtudtuk hogy errefelé csak addig van élet, amíg van hó. Májustól augusztus végéig az egész faluban nem történik semmi. Áprilisban pedig Finnország délebbi területeivel ellentétben itt még van hó, így ilyenkor főként már csak finnek mennek, hogy kihasználják az utolsó lehetőséget a síelésre, téli sportokra.


A hét többi napján a programok opcionálisak voltak, előre megvolt a lista, hogy miből lehet választani és mi mennyibe kerül. Az utat a Timetravels szervezte az ESN Vaasa közreműködésével, a választható programokat úgy alakították ki, hogy ne legyen köztük átfedés, így, ha valaki akart az összes programon részt tudott venni.


Másnap a csoport egy része egészen északra utazott Norvégiába a fjordokhoz, ahol a Jeges-tengerben tudtak megmártózni. Én erre a progira nem mentem, de a többiek mutattak képeket és gyönyörűséges volt a táj. Néhányan, akik viszont maradtunk felkerestük a kijelölt szánkózásra, csúszkálásra alkalmas helyet és néhány órán át elővettük a bennünk lakó ötévest és sikongatva csúszkáltunk. Örültem, hogy vettem egy vízálló sínadrágot az útra, mert itt szükség is volt rá. :D Amúgy a szuper kis nackómat Vaasa-ban találtam egy second-hand shopban 5 euróért. Határozottan állítom, hogy szerintem jó bizniszt csináltam vele, csak úgy, mint a 3 eurós korcsolyámmal. Remélem figyeltek, olcsóbb volt a korcsolyám, mint egy pohár sör!


Mára ezzel a fantasztikus infóval búcsúzom, a hét további eseményeiről egy következő alkalommal mesélek, de addig is itt van néhány kép, a csodás Lappföldről: a Mikulás-faluról és a Hókastélyról.


Kemi - Snowcastle


Rovaniemi - Mikulás-falu


See you soon! :))


R.

13 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page